M8 maglina Laguna

Informacije o fotografiji:

Datum: 14.06.2013.
Oprema: QSI583wsg s internim filterskim kolom te Astrodon 5nm Ha filterom i Astrodon E series Gen II RGB kompletom filtera kroz AT65EDQ teleskop na Losmandy GM8 montaži.
Vrsta fotografije: Ha(Ha+R)GB
Vrijeme ekspozicije: 14X8min Ha spregnuto 1X1, RG&B 14X6min spregnuto 1X1 za svaki kanal.
Komentar: Težak objekt, budući da se nikad ne diže više od 20 stupnjeva iznad horizonta na našoj geografskoj širini.

Informacije o objektu:

Oznake objekta:

M8, NGC6523, maglina Laguna
Tip objekta:
Difuzna emisiona maglina
Veličina objekta:
90' X 40'
Sazviježđe: Strijelac
Komentar:

Maglina Laguna je ogroman oblak međuzvjezdane tvari u sazviježđu Strijelca. To je jedno od najaktivnijih područja neba gdje se rađaju mlade zvijezde. Pod povoljnim uvijetima M8 je vidljiva i golim okom. Fascinantni oblici plina i prašine u maglini Laguna rezultat su djelovanja ekstremnih zvjezdanih vjetrova i intenzivnog svjetla energičnih mladih zvijezda unutar magline.

U sredini magline vidljiv je otvoreni skup zvijezda NGC6530. To je skup mladih, vrućih, plavičastih zvijezda, vjerojatno star svega par milijuna godina. U nebuli se također mogu vidjeti i tamne "Bokove globule". "Bokove globule" su područja gdje se plin i prašina kondenziraju na putu pretvaranja prvo u "protozvijezde", a zatim i u prave mlade zvijezde.

M8 je od nas udaljena nekih 5000 sg, otprilike u smjeru središta naše galaksije. Njezine stvarne dimenzije su 140 sg X 60 sg.

Povezane fotografije:

Lista povezanih fotografija:

Nema

 

Home