Osnovni instrument kojim se koristim kod snimanja je William Optics Zenithstar 105 ED refraktor. Promjer objektiva tog teleskopa je 105mm a njegova žarišna daljina je 735mm, što daje F7 sistem. S WO 0.8X reduktorom fokusa/korektorom žarišna daljina ZS105 ED može se skratiti na 588mm za rad pri F5.6, što daje šire vidno polje i kraća vremena ekspozicije. Reduktor fokusa/korektor također daje ravniju žaršnu plohu, no kombinacija ST-2000XM/ZS105 ED nema problema s zakrivljenošću žarišne plohe čak ni bez reduktora/korektora.

Teleskop je opremljen solidnim mehanizmom za fokusiranje dvostruke brzine Crayfordovog tipa koji je pogodan za astrofotografsku primjenu. Mehanizam za fokusiranje se može rotirati što omogućuje lakše smještanje objekata na čip CCD kamere. Mehanizam za fokusiranje je dovoljno jak da izdrži težinu opreme za snimanje koju koristim. WO ZS105 ED daje opći dojam čvrstog i kvalitetno napravljenog instrumenta.

Ovo je objektiv WO ZS105 ED. Ovaj je teleskop apokromatski refraktor, što znači da je kromatska aberacija (CA) njegovog objektiva dobro ispravljena. Objektiv se sastoji od tri odvojene leće (triplet dizajn) , a jedna od njih je napravljena od egzotičnog ED stakla s posebnom karakteristikom disperzije, što je ključni čimbenik ispravljanja CA. Objektiv je presvučen s više slojeva posebnog materijala da bi se smanjile refleksije.

Objektiv je zaštićen posebnim sklopivim sjenilom, koje služi i kao zaštita od rose. Kondenzacija vlage je dosta veliki problem na mojoj lokaciji (u blizini se nalazi jezero), tako da samo sjenilo ponekad nije dovoljno da bi spriječilo stvaranje rose na objektivu. Zbog toga je potrebno koristiti i posebne grijače za zaštitu od kondenzacije.

 

Dopuna u svibanju 2008:

Zamijenio sam standardni fokuser WO ZS105 ED s MoonLite 2,5" CFL fokuserom opremljenim sa stepper motorom visoke razlučivosti i Cercis upravljačkom jedinicom. Iako je originalni fokuser bio potpuno upotrebljiv za astrofotografiju, stepper motor i automatsko fokusiranje čine život bitno lakšim. MoonLite ima veći kapacitet od originalnog fokusera, također se može rotirati, a i ne izgleda loše.

MoonLite fokuser je opremljen Cercis Astro FocusStar upravlječkom jedinicom. Ta se jedinica spaja s PCom preko USB porta i ASCOM je kompatibilna. Najčešće je koristim s FocusMax programom za automatsko fokusiranje, što mi štedi dosta vremena i živaca. Ručno fokusiranje radi promatranja kroz teleskop je također moguće. Upravljačka jedinica radi prilično dobro, iako USB veza može ponekad biti problematična kod niskih temperatura (problem je lako rješiv grijačem).

Ovdje se vidi moj uobičajeni postav za snimanje s WO ZS105 ED teleskopom i SBIG ST-2000XM CCD kamerom na Losmandy GM-8 montaži. Na teleskopu se nalazi Stellarvue 9X50mm tražilo. Objektivi i teleskopa i tražila su opremljeni grijačima za zaštitu od kondenzacije vlage. Kao što možete vidjeti uređivanje svih neophodnih kabela je pravi izazov.