Na ovoj je fotografiji Quantum Scientific Imaging (QSI) QSI 583WSG CCD kamera. CCD čip u ovoj kameri je 8.3 megapikselni Kodak KAF-8300 (3326 X 2594 piksela). KAF-8300 je tzv. full-frame senzor. Taj senzor ima dijagonalu od 22.5 mm i veličinu piksela od 5.4 X 5.4 um. Kamera regulira temparaturu senzora pomoću termoelektričnog Peltierovog hladnjaka koji može ohladiti čip do 45 C ispod temperature okoliša. Na fotografiji je QSI 583WSG varijanta kamere s priključkom za kameru za navođenje. Za navođenje koristim Orion Starshoot ili SBIG-STi kamere za navođenje (adapter na priključku može se promijeniti prema potrebi).

QSI 583WSG je monokromatska kamera. Kamera ima interno filtersko kolo s 5 mjesta za filtere koji se koriste za snimanje fotografija u boji. Filteri koje ja koristim su Astrodon E series Gen II 31 mm LRGB komplet filtera za snimanje u boji te 31 mm Astrodon H-alpha 5 nm filter za snimanje u emisionoj liniji ioniziranog vodika. Promjena filtera za vrijeme snimanja dešava se automatski, pod kontrolom programa za snimanje.

Ova je kamera prilično lagana, kompaktna i precizno napravljena. S njome je vrlo lako raditi. Zbog svoje relativno male mase ne napreže previše ni fokuser niti montažu teleskopa. Također postoji i inačica ove kamere s internim filterskim kolom s 8 mjesta za filtere, koja je nešto masivnija i ne toliko kompaktna. No, s druge strane, u nju stane cijeli komplet filtera za LRGB i linijsko snimanje.

Na ovoj je fotografiji QSI 583WS inačica kamere, bez priključka za kameru za navođenje. U toj je varijanti udaljenost žarišne ravnine puno manja, pa je kameru moguće koristiti sa SLR objektivima za širokokutno snimanje. QSI nudi adaptere za Nikon i Canon SLR objektive.

Naravno, u takvom je slučaju navođenje potrebno raditi uz pomoć posebnog teleskopa za navođenje. Kao teleskop za navođenje koristim AT65EDQ montiran na ADM dvostruko sedlo paralelno s kombinacijom objektiv/kamera. Zamjenom prednje ploče kamera se može lako pretvoritii iz WSG u WS inačicu i obratno, ovisno o željenoj konfiguraciji za snimanje. Sve što je potrebno je odvrnuti i zavrnuti 8 imbus vijaka.

 

 

QSI također nudi adapter za Pentax 67 objektive srednjeg formata. Pentax 67 objektivi su napravljeni za udaljenost objektiv - film od 85 mm. Zbog toga ih je moguće koristiti s QSI 583WSG varijantom kamere, zajedno s priključkom za kameru za navođenje. To omogućuje puno jednostavnije i preciznije navođenje. Adapter se na tijelo kamere pričvršćuje imbus vijcima umjesto T2 ili 2,156" adaptera.

Kad se mijenja konfiguracija QSi kamere često je potrebno pozabaviti se s dosta vijaka. Onome tko često mijenja konfiguraciju imbus ključ će postati najbolji prijatelj. Srećom se komplet imbusa isporučuje s kamerom...

 

Dopuna u srpnju 2016:

Odlučio sam se okušati u snimanju kroz linijske filtere, pa sam nabavio drugo filtersko kolo s 5 mjesta za svoju QSI 583 kameru. U to sam filtersko kolo stavio Baader 1.25" komplet linijskih filtera: H-alfa 7nm, H-beta 8nm, O-III 8nm i S-II 8nm za snimanje, te Baader 1.25" Luminance filter za nalaženje objekata i fokusiranje. Zamijeniti LRGB i linijsko filtersko kolo je prilično jednostavno. Sve što je potrebno je malo se pozabaviti s imbus vijcima na prednjem poklopcu kamere, te jednim vijkom na sredini filterskog kola.