Ja sam prilično zadovoljan s ZWO ASI178MC Cool kolor kamerom, što je prva OSC kamera koju sam nabavio. Snimanje njome je baš zabavno, a OSC zaista pojednostavljuje proces snimanja i obrade snimki. Nažalost, za tu jednostavnost treba platiti nešto smanjenom osjetljivošću i razlučivanjem kamere. Nakon par godina korištenja ASI178MC odlučio sam da je vrijeme da potražim nešto malo svestraniju OSC kameru.

Izbor je pao na Moravian Instruments C1+12000AC kameru. Ta je kamera bazirana na kolor verziji Sony IMX304 CMOS senzora. Kamera je vrlo kompaktna, teška 675 g, a kvaliteta izrade je odlična. Kamera je mat crne boje što jpj daje profesionalan izgled. Kamera se isporučuje u koferu sa svim neophodnim kabelima i napajanjem. Svi se priključci nalaze na stražnjoj strani kamere: vanjsko napajanje, USB 3.0, priključak za navođenje, priključak za kolo s filterima kao i uložak za odvlaživanje.

Regulirano Peltierovo hlađenje može ohladiti senzor kamere za više od 40 °C ispod temperature okoline. Snimanje je moguće i uz korištenje samo USB porta kao izvora napajanja, no za aktivno hlađenje neophodno je vanjsko napajanje (koje se isporučuje s kamerom).

Sony IMX304 CMOS senzor ima veličinu piksela 3.45 × 3.45 µm i rezoluciju od 4112 × 3008 piksela. Dimenzije korisnog područja senzora su 14.19 × 10.38 mm. To je senzor s osvijetljavanjem sprijeda, globalnim zatvaračem i 12 bitnim A/D pretvaračem. Kad se uzmu u obzir dimenzije senzora i njegovih piksela ova je kamera najbolja za korištenje sa teleskopima umjerene žarišne duljine. Što se tiče kalibracijskih "dark frameova", vidio sam i ljepših nego što se dobiju s ovim senzorom. No, sjaj pojačala i nesavršenosti piksela se u stvarnim snimkama daju sasvim dobro očistiti kalibriranjem, uz uvijet da se ne koriste preduge podekspozicije.

Najbolje rezultate kod snimanja objekata "dubokog neba" dobio sam koristeći kameru uz pojačanje (gain) 40 i duljinu podekspozicija do 3 minute. Kako je šum čitanja ove kamere vrlo nizak, moguće je kombinirati stotinjak i više podekspozicija da bi dobili fotografije s dobrim odnosom signal/šum. Kako broj satelita svakim danom sve više raste, postaje sve teže snimati manji broj dužih podekspozicija, što je uobičajeni način rada s CCD kamerama. S CMOS kamerama uobičajeno je kombiniranje velikog broja kraćih podekspozicija, što također omogućava lakšu eliminaciju dosadnih tragova satelita.

Ovu je kameru moguće nabaviti s raznim adapterima za teleskope i objektive. Moje je opremljena s T2 adapterom, kojemu se može podešavati nagib kako bi senzor bio savršeno poravnat s žarišnom ravninom. To je dosta neobično za senzor ove veličine, no može biti dosta korisno s "brzim" teleskopima poput RASA. Iz nekog razloga kod ovog je adaptera senzor je smješten 18,5 mm iza prednje plohe adaptera umjesto uobičajenih 17,5 mm. To nije neki problem, ali treba imati na umu kad je precizno namještanje udaljenosti senzora bitno.

Ova se kamera može nabaviti i s monokromnom verzijom IMX304 senzora. Razlika je u tome što su kod kolor kamera R, G i B filteri integrirani na senzoru u rasporedu koji se zove "Bayerova matrica", dok monokromna kamera treba vanjske filtere da bi proizvela kolor snimke.Nakon nešto eksperimentiranja utvrdio sam da je točan raspored filtera na kolor verziji IMX304 senzora BGGR. To je važno znati de bi se dobila kolor snimka iz "sirovih" podekspozicija korištenjem procesa koji se zove "Debayering". Za monokromne kamere Moravian nudi više vrsta filterskih kola.

Moravian također ima i raznog drugog pribora za ove kamere, kao što su adapteri za Nikon i Canon objektive, te lijepo integriranu prizmu za navođenje (OAG). No, ja koristim ASI OAG te QSI Nikon adapter koje već imam. Uz nešto T2 produžetaka i podložaka (da se postigne odgovarajuća udaljenost senzora) oni savršeno rade i s ovom kamerom. Na slici lijevo vidi se da je kamera korištena zajedno s Astro-Tech 2" ispravljačem polja. To je zato što je kamera za navođenje smještena na OAG dosta daleko od optičke osi. Bez ispravljača polja slika zvijezda na kameri za navođenje bila bi izobličena, što bi moglo utjecati na navođenje.