Montaža koju koristim za snimanje je Losmandy GM 8 njemačka ekvatorijalna montaža. Deklarirana nosivost ove montaže je oko 15kg, no ukoliko se koristi za snimanje realnija vrijednost je oko 10kg. Montaža nosi ZS105ED teleskop i ST2000XM CCD kameru s CFW10 filterskim kolom bez problema (to je postav koji najčešće koristim). Moja GM 8 je inačica opremljena koračnim motorima s digitalnim upravljanjem (nema GOTO funkciju). U trenutku kad sam naručio montažu (svibanj 2006) GM 8 se je isporučivala sa pužnim vijkom velike preciznosti od nerđajučeg čelika.

Bilo je više razloga zbog kojih sam se odlučio za ovu montažu. Budući da nemam stalnu opservatoriju, često puta moram montažu nositi van i unutra, koristeći se pri tome i spiralnim stepenicama. Važno mi je da montaža nije preteška te da se jednostavno može rastaviti na dijelove kojima se može lako rukovati. Osim toga, Losmandy GM 8 je montaža koju je jednostavno samostalno održavati, pa čak i popraviti ukoliko se ukaže potreba. Svi potrebni rezervni dijelovi se mogu samostalno naručiti i isporučiti u Hrvatsku. Za većinu ostalih montaža, ukoliko dođe do kvara, jedina je opcija da ih se pošalje nazad u tvornicu na popravak. To iz Hrvatske baš i nije jednostavno, a zahtijeva vremena i novaca. Konačno, Losmandy GM 8 je dovoljno precizna za astrofotografiju, a moguće je i automatsko upravljanje praćenjem pomoću CCD kamere.

Losmandy GM 8 je gotovo u potpunosti napravljena od precizno obrađenog aluminija. Poluga za protuutege je od punog nerđajučeg čelika. Svi dijelovi ove montaže su kvalitetno izrađeni, te ona lijepo izgleda i djeluje čvrsto. Ugrađene libele zajedno s podesivim tronošcem omogućuju lako horizontalno poravnavanje montaže. Kontrole za podešavanje pravca i visine montaže su dovoljno velike i precizne za lako poravnavanje osi montaže s zemljinom osi (usjeveravanje). Kao dodatna oprema može se dokupiti i polarni teleskop koji omogućava dovoljno dobro usjeveravanje za promatranja. Za astrofotografiju je ipak potrebno preciznije usjeveravanje koje se postiže praćenjem pomaka zvijezda u okularu te ispravljanjem pravca ili visine montaže ovisno o tom pomaku.

Vrlo zgodna karakteristika GM 8 je to da ima posebne spojke na obje osovine. To je korisno kod astrofotografije jer omogućava da teleskop ostavimo da radi bez nadzora. Tako, ukoliko teleskop ili kamera udare u montažu za vrijeme snimanja spojke jednostavno prokližu, pa se ne može desiti nikakva šteta!

Da bi mogao dobro uravnotežiti svoj postav za snimanja naručio sam i dodatne protuutege koje izrađuje Robin Casady. Izrađeni su od punog nerđajučeg čelika i izgledaju puno bolje od standardnih koje izrađuje Losmandy. I plastične poklopce motora sam zamijenio s poklopcima od obrađenog aluminija (dostupni samo za verziju s koračnim motorima), koji pružaju bolju zaštitu od slučajnih udaraca. Za sve Losmandy montaže moguće je kupiti i dosta unaprijeđenih dijelova kao što su razni gumbi, vijci, poluge i adapteri koji zamijenjuju standardne. Većina njih nije neophodna, ali čine život lakšim ili izgled montaže ljepšim.

Dopuna u rujnu 2008:

Zamijenio sam originalni rektascenzijski pužni vijak te njegov noseći blok s brončanim pužnim vijkom visoke preciznosti i jednodijelnim nosećim blokom od nerđajučeg čelika koje proizvodi Ovision. To je unaprijeđano rješenje u odnosu na originalni dizajn. Nikad nisam imao dovoljno vremena i strpljenja da bih mjerio periodičnu grešku montaže prije i poslije ove nadogradnje. Moj je subjektivni dojam da je praćenje montaže ovom promjenom poboljšano. Prije nadogradnje sam tu i tamo znao izgubiti koju snimku zbog problema s praćenjem. Nakon promjene mi se to više nikada nije desilo, a i greške u praćenju su dosta manje nego prije pod istim okolnostima. Da zaključim, prilično sam zadovoljan s Ovision nadogradnjom.

Dopuna u kolovozu 2016:

Produžio sam RA os GM 8 montaže odstojnikom koji sam nabavio kod Teleskop Servisa. Originalni razmak od 15mm do deklinacijskog bloka je povećan na 50mm. To smanjuje vjerojatnost da će kombinacija teleskop/kamera udariti u tronožac ili samu montažu tijekom snimanja. Također daje ograničenu mogućnost za praćanje i nakon meridijana. Sada imam puno manje problema sa snimanjem objekata blizu zenita i mogu pratiti objekte duže tijekom noći. Stabilnost i izgled montaže nisu narušeni. Imao sam nešto problema kod montiranja odstojnika, jer su originalni vijci bili malo predugi. Zato je odstojnik bio labav, no problem je riješen s par podložnih pločica. Da zaključim: to je korisna nadogradnja za GM 8 za one koji se bave astrofotografijom.