Još od vremena kad je SBIG proizveo ST4000XM CCD kameru, želio sam isprobati kameru s kvadratičnim senzorom. No takve CCD kamere su poprilično skupe, pa stvarno nisam mogao opravdati nabavku još jedne samo zbog neuobičajenog oblika senzora. No, sada je dostupno nekoliko povoljnih modela baziranih na Sony IMX533 CMOS senzoru. Konačno sam mogao nabaviti jednu bez da bankrotiram. Ti su modeli dostupni od proizvođača QHY, ZWO, a ima i cijela hrpa kamera koje proizvodi ToupTek Photonics a prodaju se pod markom Omegon, Altair, TS-Optics, RisingCam, ... Bez nekog posebnog razloga odlučio sam se za kameru koje se prodaje pod markom Altair (OK, ta je kamera bila najinteresantnije boje, priznajem).

Pun naziv te kamere je Altair Hypercam 533C. Po dimenzijama je nešto veća od ZWO ili ASI modela, no za svoju veličinu je poprilično lagana. Obično kad je nešto laganije od očekivanog to me čini pomalo sumnjičavim, no izrada kamere je solidna. Nemam nikakvih posebnih zamjerki što se toga tiče. Kamera se isporučuje u upotrebljivom tvrdom koferčiću sa svim potrebnim kabelima i napajanjem. To je kolor kamera s Bayerovom matricom na senzoru. Regulirano dvostupanjsko termoelektrično hlađenje može ohladiti senzor na više od 40 °C ispod temperature okoline. Na pozadini kamere nalazi se USB 3.0 priključak za spajanje PCa, USB 2.0 hab za spajanje razne opreme, te priključak za napajanje. Nema ST-4 priključka za navođenje. Za razliku od nekih drugih modela, ova kamera ne može raditi bez vanjskog napajanja.

Kamera ima grijani optički prozor, koji je također i filter za UV/IR svjetlo. Moja jedina ozbiljnija primjedba na ovu kameru je da grijač tog prozora u nekim okolnostima ne uspijeva spriječiti pojavu rose na njegovoj vanjskoj strani. Ružna naprava na kameri je dodatni vanjski grijač koji rješava taj problem.

Sony IMX533 CMOS senzor ima dimenzije piksela od 3,76 × 3,76 µm i rezoluciju od 3008 × 3008 piksela. Dimenzije aktivnog dijela senzora su 11,31 × 11,28 mm. To je pozadinski osvijetljeni senzor s 14 bitnim A/D konverterom. Zahvaljujući pozadinskom osvijetljenu taj senzor ima visoku osjetljivost i dinamički raspon. Ovaj senzor ima vrlo čisti "dark frame", bez vidljivog parazitskog osvjetljenja od pojačala, čak i kod dugih ekspozicija. Njegov kvadratični oblik čini kompoziciju snimke vrlo jednostavnom i omogućuje optimalno korištenje najkvalitetnijeg središnjeg dijela vidnog polja optičkog sustava. Umjerena veličina ovog senzora, zajedno s njegovim kvadratičnim oblikom ne zahtijevaju previše od optike, pa se dobri rezultati mogu dobiti i s teleskopima umjerene cijene (za razliku od većih senzora koji zahtijevaju puno veće područje vidnog polja bez izobličenja). Bayerova matrica ovog senzora je RGGB tipa, što je dobro znati kada se radi "debayering".

Najbolje rezultate kod snimanja objekata "dubokog neba" dobio sam koristeći kameru uz pojačanje (gain) 250 (0.8e/ADU) i duljinu podekspozicija do 3 minute. Kod ove kamere nema nekog praktičnog ograničenja duljine podekspozicije, no što je podekspozicija dulja to je veća vjerojatnost da će u snimku uletjeti kakav satelit ili avion, ili da će doći do kakvog prolaznog problema s navođenjem montaže. Kako je šum čitanja ove kamere vrlo nizak, moguće je kombinirati stotinjak i više podekspozicija da bi dobili fotografije s dobrim odnosom signal/šum.

Na slici možete vidjeti i dodatni vanjski grijač s prednje strane. Taj je grijač također moguće nabaviti od tvrtke Altair. To je dodatna oprema koju toplo preporučujem, da vam rosa s vanjske strane optičkog prozora ne bi upropastila noć snimanja.

Kako je ova kamera zapravo ToupTek kamera koja se prodaje pod markom Altair, za nju nema toliko adaptera i pribora kao za neke druge kamere. No, ukoliko se vodi računa o žarišnoj daljini, nema problema s korištenjem generičkih adaptera, pa ni adaptera namijenjenih drugim kamerama. Kamera ima T-navoj za spajanje na teleskop, a udaljenost do senzora je uobičajenih 17,5 mm.

Na slici možete vidjeti kameru spojenu na Pentax objektiv srednjeg formata uz korištenje niza adaptera: s Pentax 67 na Nikon bajonet, zatim QSI adapter s Nikona na T-navoj i konačno Altair nosač filtera (T navoj s obje strane) koji ujedno služi da se postigne potrebna udaljenost da senzor bude u žarištu objektiva.