Moj teleskop kraće žarišne daljine je AT65EDQ apokromatski kvadruplet refraktor. Promjer njegova objektiva je 65mm, a žarišna daljina 420mm što daje F6.5 optički sustav. Ovaj je teleskop astrograf, što znači da je posebno prilagođen za astrofotografiju zbog svoje dobro ispravljene i ravne žarišne plohe promjera čak 44mm.

Sa svojih 2,8kg ovaj je teleskop poprilično težak za svoju veličinu. Ta je težina posljedica vrlo čvrste konstrukcije te kvadruplet optičkog sustava (puno stakla). Teleskop se isporučuje sa montažnim prstenovima i šinom Vixen tipa, koju sam odmah promijenio za Losmandy šinu.

Isti se teleskop može u Europi naći pod markom Teleskop Service TS APO65Q.

Ovo je objektiv AT65EDQ. Ovaj je teleskop apokromatski refraktor, što znači da je kromatska aberacija (CA) njegovog objektiva dobro ispravljena. Optički sustav ovog teleskopa sastoji se od četiri elementa u raspoređena u dvije grupe. Prva je grupa objektiv koji se sastoji od tri zasebne leće. Jedna je od njih napravljena od posebnog FPL-53 stakla, vrlo niske disperzije, koje je ključni čimbenik ispravljanja CA. Četvrta je leća sustava namijenjena ispravljanju žarišne plohe i napravljena je od ED stakla. Bez nje bi refraktor imao blago zakrivljenu žarišnu plohu, što unosi izobličenja u sliku, posebno kod kamera s većim senzorima. Objektiv je presvučen s više slojeva posebnog materijala da bi se smanjile refleksije.

Objektiv je zaštićen posebnim sklopivim sjenilom, koje služi i kao zaštita od stvaranja rose. To je sjenilo dosta kratko, pa ponekad ne uspijeva spriječiti orošavanje objektiva. Zbog toga je potrebno koristiti i grijač za zaštitu od kondenzacije. Optička cijev teleskopa je zaštićena od svjetla reflektiranog van optičke osi s nekoliko unutarnjih pregrada.

AT65EDQ je opremljen s upotrebljivim fokuserom od 2 cola, "rack-and-pinion" tipa. Taj je fokuser dvostruke brzine s vijkom za blokiranje. Cijev fokusera je gravirana s milimetarskom skalom, a na kraju cijevi nalazi se rotirajući prsten.

Ovaj fokuser je sasvim zadovoljavajući za CCD kameru poput QSI583WSG. U prospektu je navedeno da je predviđen za opterećenja do 3kg, što mi se čini pomalo preoptimistično.

Ovdje se vidi moj uobičajeni postav za snimanje AT65EDQ teleskopom i QSI583WSG CCD kamerom na Losmandy GM-8 montaži. Za automatsko praćenje je zadužen Orion SSAG. Na teleskopu se nalazi i grijač za zaštitu od kondenzacije. Nakon što sam uložio dosta napora u organiziranje raznoraznih kabela, zaključio sam da najbolje rezultate ipak dobivam kad ih ostavim da vise slobodno...