APM 107/700 APO je zamijenio WO ZS105ED kao moj osnovni instrument za snimanje. Promjer objektiva mu je 107mm a žarišna daljina 700mm, što daje sustav svjetlosne jačine F6.5. Kod snimanja obično koristim Astro-Tech 2" korektor polja, koji radi dobro u kombinaciji s ovim teleskopom i mojim kamerama. Taj korektor ispravlja zakrivljenost žarišne plohe teleskopa koja može smetati kod snimanja kamerama s većim detektorom. Kad je poželjno veće vidno polje (ili veća svjetlosna jačina) koristim TS 2" 0.79 reduktor/korektor umjesto toga. Taj reduktor/korektor daje svjetlosnu jačinu F5.135 i skraćuje žarišnu daljinu teleskopa na 553mm. Iako za ovaj teleskop postoje i napredniji (i skuplji) reduktori/korektori i ovaj daje sasvim solidne rezultate.

Kvaliteta izrade ovog teleskopa je vrlo visoka, a sve to uz razumnu cijenu. Prikladan je i za snimanje i za promatranje. Zaista mi se sviđa njegov "klasični" izgled. Teleskop se isporučuje s transportnom kutijom, prstenovima te šinom Vixen tipa (dobro je da sam za svoju GM-8 nabavio univerzalnu glavu, koja prihvaća šine i Losmandy i Vixen tipa). Optička cijev teleskopa je dobro zaštićena od svjetla reflektiranog van optičke osi s nekoliko unutarnjih pregrada i mat crnim premazom.

Ovo je objektiv APM 107/700 APO teleskopa. Ovaj je teleskop apokromatski refraktor, što znači da je kromatska aberacija (CA) njegovog objektiva dobro ispravljena. Objektiv je po svojoj konstrukciji zrakom odijeljeni triplet. Jedna od njegove tri leće napravljena je od posebnog FPL-53 stakla, s posebnom karakteristikom disperzije (ED). To je ključni čimbenik u eliminiranju CA. Leće objektiva presvučene su s više slojeva posebnog materijala da bi se smanjile refleksije na granici stakla i zraka.

Objektiv je zaštićen posebnim sklopivim sjenilom, koje služi i kao zaštita od stvaranja rose. To se sjenilo može učvrstiti pomoću dva vijka. Ponekad taj štit sam po sebi nije dovoljan da bi se spriječilo stvaranje rose. Zbog toga obično na sjenilo stavim još i dodatni grijač za zaštitu od kondenzacije.

APM 107/700 teleskop je standardno opremljen preciznim i čvrstim 3" APM fokuserom "rack and pinion" tipa. Fokuser ima dvije brzine s gumbom za precizno fokusiranje uz redukciju u omjeru 1:10. Također ima i vijak za blokiranje, te vijak za podešavanje otpora kod fokusiranja. Cijev fokusera ima izgraviranu milimetarsku skalu. Fokuser se može okretati, što olakšava promjenu orijentacije kamere kod snimanja.

Ovaj fokuser se nosi s kamerom kao što je QSI503WSG bez ikakvih problema. Predviđen je za upotrebu s opremom do težine od 6kg. Fokuser ima adaptere za razne vrste navoja, kao i prihvate za opremu promjera1.25" i 2", što daje razne mogućnosti za povezivanje s opremom za snimanje ili promatranje.

Na ovoj slici možete vidjeti možete vidjeti moj uobičajeni postav za snimanje APM107/700 teleskopom i QSI583WSG CCD kamerom na Losmandy GM-8 montaži. Za automatsko praćenje je zadužena SBIG ST-i kamera za navođenje. S težinom od 5,7 kg (bez šine i prstenova) ovaj je teleskop dobro pogođen za korištenje na GM-8 montaži.